CNN
—
Amerykańskie Centra Kontroli i Zapobiegania Chorobom twierdzą, że całe i wstępnie pokrojone melony były przyczyną dziesiątek przypadków infekcji salmonellą, w tym 17 hospitalizacji, w 15 stanach i Kanadzie.
Według strony internetowej „healthline” Salmonella powoduje biegunkę, gorączkę i skurcze żołądka, a choroba może rozpocząć się od sześciu godzin do sześciu dni po połknięciu bakterii. Center for Disease Control.
Ostatnia epidemia rozpoczęła się 6 listopada. Agencja podała w piątek, że zgłoszono ogółem 43 przypadki, ale możliwe, że zakażonych tą chorobą było znacznie więcej osób.
W Kanadzie władze znalazły bakterie salmonelli na melonach pochodzących z Meksyku, które były genetycznie powiązane ze szczepem wywołującym choroby.
Zanieczyszczone melony sprzedawano u kilku sprzedawców detalicznych. W wyniku dochodzenia wycofano całe meksykańskie meksykańskie meksykańskie produkty Malichita – sprzedawane w sklepach od 16 do 23 października – podobnie jak meksykańskie meksykańskie meksykańskie produkty marki Vinyard sprzedawane w Oklahomie między 30 października a 10 listopada.
Sklepy Aldi wycofały całe lub pokrojone melony i owoce sprzedawane w Illinois, Indianie, Iowa, Kentucky, Michigan i Wisconsin od 27 do 31 października.
CDC odradza ludziom spożywanie i podawanie wycofanych owoców. Ważne jest również mycie i dezynfekcja wszelkich powierzchni, z którymi możesz mieć kontakt. Jeśli wystąpią objawy ciężkiej choroby, takie jak krwawa biegunka, wysoka temperatura lub odwodnienie, należy zwrócić się o pomoc lekarską.
„Nieuleczalny student. Społeczny mediaholik. Niezależny czytelnik. Myśliciel. Alkoholowy ninja”.
More Stories
Obniżenie ratingu Moody’s komplikuje „wojnę” Pekinu z niedźwiedziami rynkowymi
Z RTO odchodzą pracownicy Amazona, zwłaszcza pracownicy AWS
W październiku oferty pracy w USA spadły