11 maja, 2024

Świat Biotworzyw

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Salmonella: Liczba przypadków prawie się podwoiła, ponieważ CDC rozszerza ostrzeżenia o infekcjach związanych z grillowanymi mięsami

Salmonella: Liczba przypadków prawie się podwoiła, ponieważ CDC rozszerza ostrzeżenia o infekcjach związanych z grillowanymi mięsami

Center for Disease Control

Grillowane produkty mięsne, które mogą być zanieczyszczone.



CNN

Ponieważ przypadki salmonelli powiązane z grillowanymi mięsami podwoiły się, Amerykańskie Centra Kontroli i Zapobiegania Chorobom rozszerzyły swoje ostrzeżenie w nowym ostrzeżeniu. Alarm dotyczący bezpieczeństwa żywności Czwartek.

Obecnie zgłoszono łącznie 47 przypadków, w tym 10 hospitalizacji, w 22 stanach: Arizona, Kolorado, Connecticut, Idaho, Illinois, Kentucky, Maryland, Michigan, Minnesota, Missouri, Nebraska, New Jersey, Nowy Jork, Ohio, Oregon, Pensylwania, Teksas, Utah, Wirginia, Vermont, Waszyngton i Wisconsin.

To prawie dwukrotnie więcej niż w przypadku ostatniej aktualizacji z 5 stycznia, kiedy w 14 stanach zgłoszono 24 choroby i 5 hospitalizacji.

CDC ostrzega, że ​​rzeczywista liczba chorób jest prawdopodobnie wyższa i może występować również w innych stanach.

Ostrzeżenie jest obecnie również rozszerzane poza jeden konkretny numer marki Busseto Charcuterie Sampler.

CDC mówi teraz: Nie jedz, nie podawaj ani nie sprzedawaj żadnego z następujących produktów (oba produkty sprzedawane są w opakowaniach po dwa):

• Próbnik wędlin marki Busseto jest sprzedawany w Sam's Club
• Marka Fratelli Beretta Antipasto Gran Beretta sprzedawana w Costco

W trakcie trwającego dochodzenia ludzie powinni pozbyć się tych produktów i użyć gorącej wody z mydłem lub zmywarki do naczyń do czyszczenia powierzchni i pojemników, które mogły mieć kontakt z wycofywanym produktem, twierdzi CDC.

Wciąż trwa ustalanie, czy jakikolwiek dodatkowy produkt może być zanieczyszczony.

Na początku tego miesiąca firma Fratelli Beretta wycofała ponad 5 000 funtów grillowanych produktów mięsnych, ale tylko z jednym konkretnym kodem.

Ludzie powinni skontaktować się ze swoim lekarzem, jeśli mają biegunkę i gorączkę 30 stopni F lub wyższą, trzy lub więcej dni biegunki, krwawą biegunkę, wymioty, które uniemożliwiają zatrzymanie płynów lub oznaki odwodnienia: niewielkie oddawanie moczu; Suchość w ustach i gardła lub zawroty głowy podczas stania.

READ  5 rzeczy, które trzeba wiedzieć przed otwarciem giełdy we wtorek

Objawy salmonelli zwykle pojawiają się od sześciu godzin do sześciu dni po połknięciu bakterii, a większość osób wraca do zdrowia bez leczenia w ciągu czterech do siedmiu dni. Jednak małe dzieci, osoby starsze i osoby z osłabionym układem odpornościowym mogą zachorować na ciężką chorobę.