22 listopada, 2024

Świat Biotworzyw

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Naukowcy z Harvardu odkryli, że jedzenie czerwonego mięsa zwiększa ryzyko cukrzycy

Naukowcy z Harvardu odkryli, że jedzenie czerwonego mięsa zwiększa ryzyko cukrzycy

Przez

Niedawne badania wykazały, że nawet jedzenie czerwonego mięsa dwa razy w tygodniu może zwiększać ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Ryzyko wzrasta wraz ze zwiększoną konsumpcją. Jednak zastąpienie czerwonego mięsa zdrowymi roślinnymi źródłami białka, takimi jak orzechy i rośliny strączkowe lub produkty mleczne, może zmniejszyć to ryzyko. Poza skutkami zdrowotnymi, wybór białek roślinnych zamiast czerwonego mięsa może pomóc złagodzić problemy środowiskowe, takie jak emisja gazów cieplarnianych.

Przejście z czerwonego mięsa na źródła białka pochodzenia roślinnego może zmniejszyć ryzyko cukrzycy i zapewnić korzyści dla środowiska.

Niedawne badanie przeprowadzone przez Harvard DH Chan School of Public Health wykazało, że spożywanie czerwonego mięsa dwa razy w tygodniu może zwiększać ryzyko cukrzycy typu 2. Badanie wskazuje ponadto, że ryzyko to wzrasta wraz ze wzrostem spożycia mięsa. Jednak zastąpienie czerwonego mięsa zdrowymi białkami roślinnymi, takimi jak orzechy i rośliny strączkowe, lub umiarkowane porcje mleka może pomóc zmniejszyć ryzyko rozwoju choroby.

Badanie to zostało niedawno opublikowane The Amerykański dziennik żywienia klinicznego.

„Nasze odkrycia zdecydowanie potwierdzają wytyczne dietetyczne, które zalecają ograniczenie spożycia czerwonego mięsa, i dotyczy to zarówno przetworzonego, jak i nieprzetworzonego mięsa czerwonego” – powiedział pierwszy autor Xiao Gu, pracownik naukowy ze stopniem doktora na Wydziale Żywienia.

Chociaż poprzednie badania wykazały związek między spożyciem czerwonego mięsa a ryzykiem cukrzycy typu 2, w tym badaniu przeanalizowano większą liczbę pacjentów z cukrzycą typu 2 wśród uczestników obserwowanych przez kilka lat, co zwiększyło pewność tego związku. .

Rosnące obawy i metodologia badań

Częstość występowania cukrzycy typu 2 szybko rośnie w Stanach Zjednoczonych i na całym świecie. Jest to nie tylko poważne obciążenie chorobowe, ale także główny czynnik ryzyka chorób układu krążenia i nerek, raka i demencji.

Na potrzeby badania naukowcy przeanalizowali dane zdrowotne 216 695 uczestników badania Nurses’ Health Study (NHS), NHS II i badania uzupełniającego pracowników służby zdrowia (HPFS). Dietę oceniano za pomocą kwestionariuszy dotyczących częstotliwości spożywania posiłków co dwa do czterech lat przez okres do 36 lat. W tym czasie u ponad 22 000 uczestników rozwinęła się cukrzyca typu 2.

Kluczowe wyniki badań

Naukowcy odkryli, że spożycie czerwonego mięsa, zarówno przetworzonego, jak i nieprzetworzonego, było silnie powiązane ze zwiększonym ryzykiem cukrzycy typu 2. Uczestnicy, którzy spożywali najwięcej czerwonego mięsa, mieli o 62% większe ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 w porównaniu do tych, którzy jedli go najmniej. Każda dodatkowa dzienna porcja przetworzonego czerwonego mięsa wiązała się z 46% wzrostem ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2, a każda dodatkowa dzienna porcja nieprzetworzonego czerwonego mięsa wiązała się z 24% wzrostem ryzyka.

Naukowcy ocenili także potencjalne skutki zastąpienia jednej dziennej porcji czerwonego mięsa innym źródłem białka. Odkryli, że przejście na orzechy i rośliny strączkowe wiązało się z 30% niższym ryzykiem cukrzycy typu 2, a przejście na produkty mleczne wiązało się z 22% niższym ryzykiem.

„Na podstawie naszych ustaleń i wcześniejszych prac innych osób rozsądne może być oferowanie czerwonego mięsa raz w tygodniu osobom, które chcą poprawić swoje zdrowie i samopoczucie” – powiedział starszy autor Walter Willett, profesor epidemiologii i żywienia.

Oprócz korzyści zdrowotnych zastąpienie czerwonego mięsa zdrowymi źródłami białka roślinnego może pomóc w ograniczeniu emisji gazów cieplarnianych i zmian klimatycznych, a także zapewnić inne korzyści dla środowiska – sugerują naukowcy.

Referencje: Xiao Gu, Jean-Philippe Drouin-Chartier, Frank M. Sachs, Frank B. „Spożycie czerwonego mięsa i ryzyko cukrzycy typu 2 w prospektywnym badaniu kohortowym kobiet i mężczyzn w Stanach Zjednoczonych” autorstwa Hu, Bernarda Rosnera i Waltera C. Willetta, 19 października 2023 r., Amerykański dziennik żywienia klinicznego.
DOI: 10.1016/j.ajcnut.2023.08.021

Inni wykładowcy Harvard Chan School to Frank Sacks i Frank Hu.

NHS, NHS II i HPFS są wspierane przez Narodowy Instytut Zdrowia (granty UM1 CA186107, U01 CA176726 i U01 CA167552).

READ  Orzeczenie Ripple zagraża naciskom regulacyjnym SEC w zakresie kryptowalut