W swoim raporcie Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Oświaty, Nauki i Kultury (UNESCO) ostrzegła, że inne lodowce można uratować tylko wtedy, gdy „emisje gazów cieplarnianych zostaną znacznie zmniejszone”, a globalne ocieplenie zostanie ograniczone do 1,5 stopnia Celsjusza.
„Ten raport jest wezwaniem do działania” – powiedziała dyrektor generalna UNESCO Audrey Azoulay w oświadczeniu, łącząc raport z Konferencją Narodów Zjednoczonych w sprawie Zmian Klimatu, znaną jako COP27, która ma rozpocząć się w Egipcie w przyszłym tygodniu. „COP27 odegra kluczową rolę w znalezieniu rozwiązań tego problemu”.
W około 50 z ponad 1150 obiektów światowego dziedzictwa organizacji znajdują się lodowce, które razem stanowią prawie jedną dziesiątą powierzchni lodowców na świecie.
Według UNESCO, prawie 19 000 lodowców znajdujących się w miejscach dziedzictwa kulturowego traci rocznie ponad 60 miliardów ton lodu, co odpowiada rocznemu zużyciu wody w Hiszpanii i Francji łącznie i stanowi około 5 procent globalnego wzrostu poziomu mórz.
„Lodowce na całym świecie cofają się w coraz szybszym tempie” – powiedział Tales Carvalho Resende, hydrolog UNESCO.
Organizacja opisała „cykl ocieplenia”, w którym topniejące lodowce powodują, że powierzchnie wydają się ciemniejsze, co z kolei pochłania więcej ciepła i przyspiesza cofanie się lodu.
Oprócz znacznej redukcji emisji, raport UNESCO wzywa do lepszego monitorowania lodowców i wykorzystania mechanizmów wczesnego ostrzegania w odpowiedzi na klęski żywiołowe, w tym powodzie spowodowane erupcjami jezior polodowcowych. Taka powódź już kosztował tysiące istnień ludzkich Być może częściowo podsyciła katastrofalne powodzie w Pakistanie w tym roku.
Chociaż podjęto pewne lokalne próby zmniejszenia szybkości topnienia – na przykład o Koce lodowe – Carvalho Resende ostrzegł, że zwiększenie skali tych eksperymentów „może być bardzo trudne ze względu na koszty, ale także z powodu niedostępności większości lodowców”.
W całej historii lodowce rosły w bardzo zimnych okresach i skurczyły się, gdy te rozszerzenia się skończyły. Ostatni ekstremalnie zimny okres na świecie zakończył się ponad 10 000 lat temu i nastąpiła naturalna odwilż był oczekiwany w Europie Po zakończeniu ostatniej „małej epoki lodowcowej” w 19 wiek.
Jednak wraz ze wzrostem emisji dwutlenku węgla w ciągu ostatniego stulecia czynniki ludzkie zaczęły przyspieszać, co miało być stopniowym, naturalnym spadkiem. W Szwajcarii tylko w tym roku lodowce straciły 6% swojej objętości.
Chociaż dodatkowe rozmrażanie w pewnym stopniu zrównoważyło inne skutki zmiany klimatu – na przykład zapobieganie wysychaniu rzek pomimo fal upałów – według UNESCO szybko osiąga krytyczny próg.
Organizacja napisała w swoim raporcie, że szczyt wód roztopowych mógł już ominąć wiele mniejszych lodowców, gdzie wody zaczynają słabnąć.
Organizacja ostrzegła, że jeśli ten trend się utrzyma, „w czasie suszy będzie dostępny niewielki przepływ bazowy”.
Oczekuje się, że zmiany będą miały poważne konsekwencje dla rolnictwa, bioróżnorodności i życia miejskiego. UNESCO pisze, że „lodowce są żywotnymi źródłami życia na Ziemi”.
„Zapewniają zasoby wodne co najmniej połowie ludzkości” – powiedział Carvalho Resende, który ostrzegł, że straty kulturowe również będą ogromne.
Globalne, globalne ocieplenie Odsłoń starożytne artefakty Szybciej niż archeolodzy mogą zaoszczędzić.
„Niektóre z tych lodowców są świętymi miejscami i są naprawdę ważne dla rdzennej ludności i lokalnych społeczności” – powiedział.
UNESCO przytoczyło przykład wielowiekowego Festiwalu Śnieżnej Gwiazdy w peruwiańskich Andach, dotkniętych już utratą lodu. Kiedyś przywódcy duchowi dzielili się blokami lodu z pielgrzymami, ale praktyka została przerwana, gdy miejscowi zauważyli gwałtowny spadek w ostatnich latach.
Jako pierwsze znikną małe lodowce na niskich lub średnich wysokościach. Unesco stwierdziło, że tempo utraty lodu w małych lodowcach „ponad dwukrotnie zwiększyło się od początku XXI wieku do końca 2010 roku”.
Jest to zgodne z obserwacjami badaczy, którzy badają cofanie się lodowców. Europejski glacjolog Matthias Haas powiedział, że naukowcy zaobserwowali „bardzo silne topnienie w ciągu ostatnich dwóch dekad” w Szwajcarii.
Jednocześnie jest coraz mniej miejsc wystarczająco zimnych, aby lodowce rzeczywiście się rozwijały. Obecnie maksimum, przy którym lodowce mogą tworzyć nowy lód, wynosi około 3000 metrów [about 9,840 feet]Powiedział, wyjaśniając, że w ostatnich dziesięcioleciach ta wysokość wzrosła o kilkaset metrów.
„Przyjazny analityk. Przez całe życie pionierem kulinarnych. Irytująco skromny ćpun internetu”.
More Stories
Japonia: Tajfun Shanshan: Milionom ludzi nakazuje się ewakuować po tym, jak jeden z najsilniejszych tajfunów od dziesięcioleci nawiedzi Japonię
Sąd Najwyższy Brazylii grozi zawieszeniem działalności Spółki X w związku z najnowszymi wydarzeniami w ramach toczącego się sporu
Światowy Program Żywnościowy wstrzymuje swoje działania w Gazie po wielokrotnym strzelaniu do pojazdu pomocy