Zdrowie
Dieta śródziemnomorska może być kluczem do stopienia tłuszczu z brzucha.
Nowe badanie przeprowadzone przez Prevención con Dieta Mediterránea-Plus (PREDIMED-Plus) wykazało, że dieta śródziemnomorska w połączeniu z aktywnością fizyczną może przeciwdziałać zmianom fizycznym związanym ze starzeniem się, takim jak przyrost tkanki tłuszczowej i utrata masy mięśniowej.
Badanie, opublikowane 18 października w JAMA Network Open, miało na celu ustalenie, czy dieta może zapobiegać chorobom sercowo-naczyniowym, ale w międzyczasie oceniano podgrupę w celu pomiaru wpływu diety na skład ciała po okresie trzech lat.
Wyniki wykazały, że dieta śródziemnomorska o obniżonej zawartości energii (niskokaloryczna) i zwiększona aktywność fizyczna wydają się zmniejszać związany ze starzeniem przyrost masy ciała i utratę mięśni.
Łącznie 1521 uczestników w średnim i starszym wieku z nadwagą lub otyłością i zespołem metabolicznym podzielono na dwie grupy.
Pierwsza grupa stosowała dietę śródziemnomorską, zmniejszając spożycie kalorii o 30% i zwiększając aktywność fizyczną.
Druga grupa stosowała dietę śródziemnomorską bez ograniczeń kalorycznych i zmian w aktywności fizycznej.
Według naukowców uczestnicy pierwszej grupy doświadczyli „klinicznie znaczących” zmian w składzie ciała w ciągu trzyletniego eksperymentu.
Obejmuje to 5% lub większą poprawę masy tłuszczowej, trzewnej (brzusznej) masy tłuszczowej i utratę beztłuszczowej masy mięśniowej po roku stosowania diety.
Fox News Digital poprosiła badaczy o komentarz.
Ilana Mulstein, dietetyczka i dyplomowana dietetyczka, która nie brała udziału w badaniu, powiedziała Fox News Digital, że o diecie śródziemnomorskiej „od lat mówi się, że jest najzdrowszą dietą na świecie”.
Dodał: „Nawet jeśli to prawda, jest to dość arbitralna rada, której pracownik służby zdrowia udziela przeciętnemu człowiekowi”.
Dieta wykracza poza podkreślanie pełnowartościowej żywności i obejmuje „szersze porady” – powiedział Muhlstein.
Według dietetyka „najlepsze aspekty” diety obejmują fasolę, rośliny strączkowe, produkty pełnoziarniste, zdrowe tłuszcze, nasiona, orzechy i żywność na bazie ryb.
Dieta śródziemnomorska o obniżonej wartości energetycznej różni się od oryginalnej tym, że zawiera więcej białka, niższą zawartość cukrów i zawiera więcej świeżych warzyw lub owoców zamiast suszonych owoców.
„Najzdrowszą częścią diety śródziemnomorskiej, którą wielu Amerykanów wciąż pomija, jest absolutna obsesja na punkcie warzyw i świeżych ziół” – stwierdził Mulstein.
„Te wysokokaloryczne, bogate w składniki odżywcze i niskokaloryczne składniki stanowią serce i duszę autentycznej diety śródziemnomorskiej i niestety są odrzucane”.
Według dietetyków kraje o „znacznie lepszym stanie zdrowia układu krążenia w porównaniu ze Stanami Zjednoczonymi”, takie jak Izrael czy Grecja, uwzględniają „dużo” warzyw w każdym posiłku.
„Te kraje nie tylko jedzą warzywa – one je celebrują i nie wyobrażają sobie posiłku bez nich” – powiedział.
„Kiedy podają dipy takie jak hummus i tzatziki, zawsze towarzyszy im pokrojony w plasterki ogórek lub mieszanka sałat”.
„Jednak w Ameryce widzę ludzi jedzących wysokokaloryczne dania kuchni śródziemnomorskiej, takie jak pita, shawarma i falafel, bez warzyw w zasięgu wzroku, co nie ma sensu”.
Mieszkańcy tych innych krajów „zwykle żyją zdrowiej” – stwierdził Muhlstein, ponieważ „z łatwością utrzymują prawidłową masę ciała, jedząc codziennie dużo warzyw o niskiej zawartości skrobi”.
Zachęcał Amerykanów, aby ograniczyli chleb pita i zajadali się w połowie produktami śródziemnomorskimi, takimi jak pieczony bakłażan, marynowana rzepa i siekane sałatki.
Jeśli chodzi o aktywność fizyczną, Muhlstein zaleca około 45 minut ćwiczeń sześć dni w tygodniu, aby dostosować się do „naturalnie aktywnego stylu życia” mieszkańców Morza Śródziemnego.
Muhlstein powiedział, że z uczestnikami badania trzy razy w miesiącu kontaktowali się przeszkoleni dietetycy, co często prowadziło do „znaczącej poprawy” ich relacji z jedzeniem.
„Niestety w Ameryce nasz pogląd na jedzenie stał się naprawdę niezdrowy” – powiedział.
„Zachęca się nas do poszukiwania węglowodanów i cukru dla komfortu emocjonalnego i zwracania się do warzyw tylko wtedy, gdy musimy przejść na dietę”.
Zauważył: „To rodzaj niezdrowego sposobu myślenia, który może skutkować [in] Zły stan zdrowia i otyłość… Zapewnienie uczestnikom możliwości spotkania się z dietetykiem oraz ciągłej i stałej poprawy ich nawyków żywieniowych i relacji z jedzeniem ma kluczowe znaczenie dla uzyskania trwałych rezultatów”.
Zaakceptuj więcej…
{{#isDisplay}}
{{/isDisplay}}{{#isAniviewVideo}}
{{/isAniviewVideo}}{{#isSRVideo}}
{{/isSRVideo}}
„Introwertyk. Ewangelista alkoholu. Ekspert od mediów społecznościowych. Nieuleczalny myśliciel. Miłośnik Twittera”.
More Stories
JP Morgan spodziewa się w tym roku obniżyć stopę bazową o 100 punktów bazowych
Krokodyl i rekin pożarły prehistoryczną krowę morską, odsłaniając skamielinę
W obliczu rosnącego zaufania Demokratów Harris i Walls wyruszają w podróż autokarową po Gruzji