Waszyngton, 10 września 2022 r. Służba ds. Bezpieczeństwa i Kontroli Żywności Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (FSIS) wydaje ostrzeżenie dotyczące zdrowia publicznego w związku z obawami, że produkty z mielonej wołowiny w zestawach posiłków HelloFresh mogą być powiązane z Escherichia coli (bakterie coliO157: choroba H7. Nie zażądano wycofania produktu, ponieważ produkty nie są już dostępne w sprzedaży.
Zestawy posiłków zawierające mieloną wołowinę dla tego ostrzeżenia o zdrowiu publicznym zostały wysłane do konsumentów od 2 do 21 lipca 2022 r. Następujące produkty są objęte ostrzeżeniem dotyczącym zdrowia publicznego. [view label]:
- 10 uncji Pakowane próżniowo plastikowe pojemniki zawierające „GROUND BEEF 85% LEAN / 15% FAT” z kodami „EST #46481 L1 22155” lub „EST #46481 L5 22155” z boku opakowania.
Opakowanie mielonej wołowiny nosi napis „EST.46841” wewnątrz znaku kontroli USDA oraz na plastikowym opakowaniu mielonej wołowiny.
FSIS, Centra Kontroli i Zapobiegania Chorobom oraz partnerzy ze stanu zdrowia publicznego badają epidemię bakterie coli O157:H7 i surowa mielona wołowina są prawdopodobnym źródłem zgłaszanych chorób. Informacje z monitorowania wykazały, że kilku pacjentów otrzymało mięso mielone wyprodukowane w M46841 i rozprowadzane przez HelloFresh w zestawach posiłków od 2 do 21 lipca 2022 r. Śledzenie materiałów wykorzystywanych do produkcji mielonej wołowiny jest w toku, a FSIS nadal współpracuje z dostawcami i partnerami w zakresie zdrowia publicznego w sprawie dochodzenia.
FSIS obawia się, że niektóre produkty mogą znajdować się w lodówkach konsumentów. Apelujemy do konsumentów, którzy kupili te produkty, aby ich nie spożywali. Produkty te należy wyrzucić.
FSIS radzi wszystkim konsumentom, aby bezpiecznie przygotowywali surowe produkty mięsne, w tym świeże i mrożone, oraz spożywali mieloną wołowinę ugotowaną do temperatury 160 stopni Fahrenheita, jedyny sposób na zapewnienie, że mielona wołowina jest gotowana w temperaturze wystarczająco wysokiej, aby zabić to. Szkodliwe bakterie to stosowanie termometru spożywczego, który mierzy temperaturę wewnętrzną, https://www.fsis.usda.gov/safetempchart.
Media i konsumenci z pytaniami dotyczącymi ostrzeżenia dotyczącego zdrowia publicznego mogą skontaktować się z [email protected] lub Przez czat na żywo.
Konsumenci z pytaniami dotyczącymi bezpieczeństwa żywności mogą zadzwonić na infolinię USDA Free Meat and Poultry Hotline pod numer 888-MPHot (888-674-6854) lub na czacie na żywo pod adresem Zapytaj USDA 10:00-18:00 (czasu wschodniego) od poniedziałku do piątku. Konsumenci mogą również przeglądać wiadomości dotyczące bezpieczeństwa żywności na Zapytaj USDA Lub wyślij pytanie na adres [email protected]. Dla konsumentów, którzy muszą zgłosić problem z produktem mięsnym, drobiowym lub jajecznym, elektroniczny system monitorowania skarg konsumenckich online jest dostępny 24 godziny na dobę pod adresem https://skarga na żywność.fsis.usda.gov/eCCF/.
„Nieuleczalny student. Społeczny mediaholik. Niezależny czytelnik. Myśliciel. Alkoholowy ninja”.
More Stories
Akcje Nvidii spadają z powodu spowolnienia wzrostu i obaw związanych z produkcją NVIDIA
Foot Locker opuszcza Nowy Jork i przenosi się do St. Petersburga na Florydzie, aby obniżyć wysokie koszty: „efektywność”
Yelp pozywa Google za naruszenie przepisów antymonopolowych