Federalni urzędnicy ds. zdrowia ujawnili, że epidemia listerii powiązana z pokrojonym wędliną doprowadziła do dwóch zgonów i 28 hospitalizacji na Środkowym Zachodzie i wschodnim wybrzeżu.
Centra Kontroli i Zapobiegania Chorobom ogłosiły w piątek, że ludzie są zarażeni bakteriami, które mogą prowadzić do chorób przenoszonych przez żywność. Próbkę pobrano w okresie od 29 maja do 5 lipca.
Jedna osoba zmarła w Illinois – jedynym zgłoszonym przypadku w tym stanie, a druga w Nowym Jorku, co oznacza, że kraj ma siedem przypadków epidemii. Dane CDC.
Listeria występuje szczególnie często u kobiet w ciąży, osób w wieku 65 lat i starszych oraz osób z osłabionym układem odpornościowym. Listeria może powodować poronienie u kobiet w ciąży. Według CDC inne osoby mogą zarazić się listerią, ale rzadko zachorują poważnie.
W jakich stanach odnotowano przypadki Listerii?
- Nowy Jork: 7
- Maryland: 6
- Missouri: 2
- Wirginia: 2
- Gruzja: 2
- Minnesota: 1
- Wisconsin: 1
- Illinois: 1
- Pensylwania: 1
- Karolina Północna: 1
- Massachusetts: 2
Jakie mięso jedli?
Urzędnicy CDC powiedzieli, że 16 z 18 pacjentów jadło wędliny w plasterkach, głównie wędliny z indyka, wątróbkę i szynkę.
Agencja zdrowia bada, które rodzaje mięsa mogły zostać skażone, ale stwierdziła, że nie ma dowodów na to, że paczkowane wędliny spowodowały zakażenie listerią.
Ile lat mają pacjenci?
Jak pokazują dane CDC, chorzy byli w wieku od 32 do 94 lat, a mediana wieku wynosiła 75 lat.
Większość pacjentów (72%) zidentyfikowała się jako osoby rasy białej, 23% jako rasy czarnej lub Afroamerykanie, a 5% jako Azjaci.
Co to jest listeria?
Listeria to rodzaj bakterii, która powoduje poważną chorobę, gdy przedostaje się z jelit do innych części ciała.
Objawy, które zwykle zaczynają się od jednego do czterech tygodni po zjedzeniu skażonej żywności, obejmują ból głowy, sztywność karku, dezorientację, utratę równowagi i drgawki, gorączkę i bóle mięśni. Objawy mogą rozpocząć się tego samego dnia lub 70 dni później.
CDC zaleca, aby osoby z wysokim ryzykiem zachorowania na listerię unikały jedzenia wędlin krojonych w delikatesach, chyba że mięso jest gorące lub ma temperaturę wyższą niż 165 stopni.
Każdy, kto wykazuje objawy listerii po zjedzeniu niedawno pokrojonego wędliny, powinien skontaktować się z lekarzem.
Współautor: Eduardo Cuevas, USA TODAY
More Stories
JP Morgan spodziewa się w tym roku obniżyć stopę bazową o 100 punktów bazowych
Krokodyl i rekin pożarły prehistoryczną krowę morską, odsłaniając skamielinę
W obliczu rosnącego zaufania Demokratów Harris i Walls wyruszają w podróż autokarową po Gruzji