22 grudnia, 2024

Świat Biotworzyw

Informacje o Polsce. Wybierz tematy, o których chcesz dowiedzieć się więcej

Epidemia listerii telemięsnej w USA w 11 stanach: 2 osoby nie żyją, 28 hospitalizowano

Federalni urzędnicy ds. zdrowia ujawnili, że epidemia listerii powiązana z pokrojonym wędliną doprowadziła do dwóch zgonów i 28 hospitalizacji na Środkowym Zachodzie i wschodnim wybrzeżu.

Centra Kontroli i Zapobiegania Chorobom ogłosiły w piątek, że ludzie są zarażeni bakteriami, które mogą prowadzić do chorób przenoszonych przez żywność. Próbkę pobrano w okresie od 29 maja do 5 lipca.

Jedna osoba zmarła w Illinois – jedynym zgłoszonym przypadku w tym stanie, a druga w Nowym Jorku, co oznacza, że ​​kraj ma siedem przypadków epidemii. Dane CDC.

Listeria występuje szczególnie często u kobiet w ciąży, osób w wieku 65 lat i starszych oraz osób z osłabionym układem odpornościowym. Listeria może powodować poronienie u kobiet w ciąży. Według CDC inne osoby mogą zarazić się listerią, ale rzadko zachorują poważnie.

W jakich stanach odnotowano przypadki Listerii?

  • Nowy Jork: 7
  • Maryland: 6
  • Missouri: 2
  • Wirginia: 2
  • Gruzja: 2
  • Minnesota: 1
  • Wisconsin: 1
  • Illinois: 1
  • Pensylwania: 1
  • Karolina Północna: 1
  • Massachusetts: 2

Jakie mięso jedli?

Urzędnicy CDC powiedzieli, że 16 z 18 pacjentów jadło wędliny w plasterkach, głównie wędliny z indyka, wątróbkę i szynkę.

Agencja zdrowia bada, które rodzaje mięsa mogły zostać skażone, ale stwierdziła, że ​​nie ma dowodów na to, że paczkowane wędliny spowodowały zakażenie listerią.

Ile lat mają pacjenci?

Jak pokazują dane CDC, chorzy byli w wieku od 32 do 94 lat, a mediana wieku wynosiła 75 lat.

Większość pacjentów (72%) zidentyfikowała się jako osoby rasy białej, 23% jako rasy czarnej lub Afroamerykanie, a 5% jako Azjaci.

Co to jest listeria?

Listeria to rodzaj bakterii, która powoduje poważną chorobę, gdy przedostaje się z jelit do innych części ciała.

Objawy, które zwykle zaczynają się od jednego do czterech tygodni po zjedzeniu skażonej żywności, obejmują ból głowy, sztywność karku, dezorientację, utratę równowagi i drgawki, gorączkę i bóle mięśni. Objawy mogą rozpocząć się tego samego dnia lub 70 dni później.

CDC zaleca, aby osoby z wysokim ryzykiem zachorowania na listerię unikały jedzenia wędlin krojonych w delikatesach, chyba że mięso jest gorące lub ma temperaturę wyższą niż 165 stopni.

Każdy, kto wykazuje objawy listerii po zjedzeniu niedawno pokrojonego wędliny, powinien skontaktować się z lekarzem.

Współautor: Eduardo Cuevas, USA TODAY