(CNN) Rośliny robią pop Dźwięki niewykrywalne dla ludzkiego ucha, zgodnie z wykonanymi nagraniami w nowym badaniu Wydają więcej dźwięków, gdy są spragnieni lub pod wpływem innego rodzaju stresu.
Wyszukiwanie wstrząsa czymś więcej Botanicy Myśleli, że wiedzą o królestwie roślin, które było uważane za w dużej mierze ciche i sugeruje, że otaczający nas świat to kakofonia dźwięków roślinnych, powiedział współautor badania. Twoja noc jest moim limitem.
Powiedziała, że od dawna podejrzewała, że rośliny są całkowicie ciche.
„Istnieje wiele organizmów, które reagują na dźwięk i pomyślałem, że nie ma dobrego powodu, dla którego rośliny miałyby być głuche i nieme” – powiedział Hadani. Profesor w Kolegium Nauk o Roślinach i Bezpieczeństwa Żywności oraz przewodniczący George S. Wydział mądrych nauk o życiu na Uniwersytecie w Tel Awiwie.
Pierwszą rośliną zarejestrowaną przez Hadani przy użyciu mikrofonu ultradźwiękowego był kaktus w jej laboratorium sześć lat temu, ale nie mogła wykluczyć, że dźwięk, który wykryła, był spowodowany przez coś innego w środowisku. Wcześniejsze badania wykazały, że rośliny emitują wibracje, ale nie było wiadomo, czy wibracje te przekształciły się w fale dźwiękowe w powietrzu.
Aby zobaczyć, czy rośliny już Kiedy wydawała dźwięki, Hadani i jej zespół zamówili dźwiękoszczelne pudła akustyczne.
Naukowcy umieścili rośliny tytoniu i pomidora w przygotowanych pudełkach Z mikrofonami ultradźwiękowymi, które nagrywają na częstotliwościach od 20 do 250kHz. (Maksymalna częstotliwość, jaką może wykryć ucho dorosłego człowieka, wynosi około 16 kiloherców). Nie była podlewana od pięciu dni, a inne nie były dotykane.
Zespół odkrył, że rośliny wydają dźwięki o częstotliwości od 40 do 80 kiloherców, a po wzmocnieniu i przełożeniu na częstotliwość słyszalną dla ludzi dźwięki były nieco podobne. Do trzasku popcornu lub pękającej folii bąbelkowej.
Zestresowana roślina wydaje około 30 do 50 takich trzasków lub kliknięć na godzinę w pozornie przypadkowych odstępach czasu, ale niestresowane rośliny wydają znacznie mniej – około jednego na godzinę.
„Kiedy pomidory w ogóle nie są prasowane, są bardzo ciche” – powiedział Hadani.
Czy rośliny się komunikują? Nie tak szybko
Naukowcy nie wiedzą dokładnie, w jaki sposób powstają dźwięki, ale uważają, że hałas pochodzi z kawitacji – procesu, w którym pęcherzyk powietrza w kolumnie wodnej rośliny zapada się pod pewnym ciśnieniem, powodując kliknięcie lub pęknięcie.
Ale bądź spokojny, bukiet ciętych kwiatów w twoim wazonie nie krzyczy na ciebie z bólu. Nie ma dowodów na to, że hałas z roślin jest zamierzony lub forma komunikacji.
Richard Karpan, wybitny profesor entomologii na UCLA, powiedział: Davis, który bada interakcje między roślinożercami a roślinami żywicielskimi. Nie był zaangażowany w badania.
„Jednak nie należy tego interpretować jako pokazującego, że rośliny aktywnie komunikują się za pomocą dźwięków” – dodał Karpan.
Ekolog sensoryczny Daniel Robert, profesor biologii w Szkole Nauk Biologicznych Uniwersytetu w Bristolu w Wielkiej Brytanii, powiedział, że podczas gdy dźwięki roślin są zjawiskiem pasywnym, inne organizmy mogą wykorzystywać sygnały akustyczne roślin dla własnych korzyści. Nie był zaangażowany w badania.
Na przykład, powiedział, dźwięki mogą sygnalizować ćmie wiadomość, że dana roślina pomidora jest w stresie i nie nadaje się do składania jaj lub żerowania.
„Na świecie powstaje wiele dźwięków, które nie są 'zamierzonymi’ sygnałami, ale które mimo to mogą być słyszane przez inne organizmy i wykorzystywane do ich własnych interesów. Koncepcja komunikacji jest więc naprawdę wyzwaniem… czy musi być dwukierunkowy do pracy i być uważanym za takiego?”, Powiedział e-mailem.
Kto słucha?
Zespół powtórzył eksperyment z tytoniem i pomidorami w głośniejszym środowisku szklarniowym. Po zarejestrowaniu roślin naukowcy stworzyli algorytm uczenia maszynowego, który mógł rozróżnić rośliny niestresowane, rośliny spragnione i skarłowaciałe.
„Odkrycie, że w emisjach akustycznych znajdują się informacje, przy użyciu klasyfikacji sieci neuronowych, jest ekscytujące, ponieważ (a) technika jest szybka i może identyfikować struktury danych, których ludzkie oczy lub uszy nie są w stanie” – zauważył Robert.
Podczas gdy naukowcy wykorzystali tytoń i pomidory, ponieważ są łatwe w uprawie w jednolity sposób, zarejestrowali również dźwięki wydawane przez różne inne gatunki roślin, takie jak pszenica, kukurydza, kaktusy i winorośle, a także odkryli, że wytwarzają więcej dźwięki po skompresowaniu.
Oprócz owadów lub ssaków, które mogą wykrywać i wykorzystywać dźwięki roślin, Hadani powiedział, że inne rośliny również mogą nasłuchiwać i wykorzystywać dźwięki. Wcześniejsza praca Hadaniego i innych członków zespołu wykazała, że rośliny zwiększają stężenie cukru w swoim nektarze, gdy „słyszą” dźwięki wydawane przez zapylacze.
Hadani powiedziała, że teraz inaczej patrzy na rośliny i kwiaty. „Jest tak wiele piosenek, których po prostu nie możemy usłyszeć”.
„Przyjazny analityk. Przez całe życie pionierem kulinarnych. Irytująco skromny ćpun internetu”.
More Stories
Japonia: Tajfun Shanshan: Milionom ludzi nakazuje się ewakuować po tym, jak jeden z najsilniejszych tajfunów od dziesięcioleci nawiedzi Japonię
Sąd Najwyższy Brazylii grozi zawieszeniem działalności Spółki X w związku z najnowszymi wydarzeniami w ramach toczącego się sporu
Światowy Program Żywnościowy wstrzymuje swoje działania w Gazie po wielokrotnym strzelaniu do pojazdu pomocy